Protilátka proti α-gliadin 33-mer peptide: Je to klíčový faktor pro spuštění vývoje roztroušené sklerózy během citlivosti na lepek?
Lepek je nejužívanější potravina která spouští vývoj mnoha autoimunitních a neurologických nemocí. Může se nacházet v pšenici (která je hlavním zdrojem), ve špaldě, ječmenu, žitě a sladu.
Po požití potravin obsahující lepek štěpí střevní mikroflóra lepek na nerozpustný gluterin a rozpustný gliadin který se dělí na tři hlavní typy α, λ, a ω. Protigenické vlastnosti glutenu jsou velmi připisovány imunodominantnímu 33-aminokyslinovému peptidu α-gliadinu. Tato protigenicita může být díky faktu, že gluten a gliadin který se dnes používá není ten samý jako ten který se používal před posledními desetiletími. Opravdu, mimo genetické úpravy, gluten také prošel během let pozoruhodnou hybridizací a deaminací. Ačkoliv jsou tyto procedury hojně používané ke zlepšení výtěžnosti a k tomu aby bylo jeho užití snažší, tak to mohlo navodit biochemické a související změny ve struktuře lepku/gliadinu které mohou mít u lidí za následek citlivost na lepek.
Citlivost na lepek (také nesnášenlivost lepku) je celé spektrum nemocí včetně Celiakie a střevního zánětlivého syndromu ve kterých příjem lepku u geneticky citlivých jedinců (nosících genotypy DR4, DQ8 and/or DR3, DQ2) způsobuje různé histopatologické projevy, tak jako intraepithelial lymphocytosis, lamina properia inflammation a vilous atrophy. Citlivost na lepek je často považována jako Th1 a Th2-zprostředkovaná nemoc a IgG nebo IgA antigliadinové protilátky (AGA) se nacházejí přibližně u 40-50% pacientů.
.....
.....
Příjem lepku u geneticky citlivých lidí (jedinci kteří nosí rizikové allely pro Celiakii a roztroušenou sklerózu) může vést k výrobě protilátek (isotypů IgG a IgA) zejména proti deaminovanému imunodominantnímu 33-aminokyslinovému peptidu α-gliadinu. Dříve bylo ukázáno, že tato protilátka se může vázat na neurální antigeny asialoganglioside, synapsin, a MBP.
.....
.....
Závěr
Tato hypotéza poprvé uvádí α-gliadin jako jeden z mocných dietních alergenů, který může být zapojen do patogeneze roztroušené sklerózy. ...
Jo článek je docela dlouhý a odborný a mě se chce už spát - tak odborník ať si přečte celou tu hypotézu v angličtině zde:
http://www.sciencedirect.com/science/ar ... 9415000063