a ještě jednou o stravě. Tentokrát to není můj laický osobní dotaz z pochybných zdrojů. Ale překlad z článku z "Vědeckého centra pro RS".
Výzkumníci z Belgie a Nizozemí se chtěli podívat na to jak mohou některé v životě běžné volby ovlivňovat progresi choroby u pacientů s RS.
Výsledky byly možná takové jaké by jste neočekávali.
Alkohol, káva a ryby redukují riziko rozjetí relapsů RS pacientů, které má za následek potřeby hůlky k chůzi.
Pouze kouření zvyšuje riziko.
Výzkum byl vedený na národním RS centru v Belgii, ve Vlámské RS společnosti a na neurologickém a statistickém oddělení na Bruselské univerzitě.
Předešlé studie naznačovaly, že faktory životního sytlu mají podíl na progresi RS
Prozkoumali 1372 pacientů s RS z Vlámské RS společnosti. Odpovídali na dotazníky ohledně alkoholu, kávy, ryb a cigaret.
Výzkumníci prověřovali jak dlouho účastníkům trvalo dosáhnout invalidity stupně 6 ze stupnice EDSS. To znamená, že pacient musí použít hůlku k tomu aby ušel 100metrů. EDSS 6 je považována za milník v progresi choroby RS který je nezvratitelný.
Objevili že výsledky se liší v závislosti na tom jaký typ RS pacient měl.
Pro pacienty s relapsující RS je vyšší spotřeba ryb, alkoholu a kávy spojená se snížením pravděpodobnosti, že pacient chodí o hůlce.
Naopak kouření riziko zvyšuje.
To samé platí i o progresivní formě, ale zajímavé je, že tam je rozdíl mezi tučnou a libovou rybou.
Tučná ryba je spojená se zvýšeným rizikem k dosažení EDSS 6, zatímco libová ryba riziko snižuje.
Autoři studie naznačují, že alkohol má protizánětlivé vlastnosti a proto může zpomalovat RS, které je zánětlivé onemocnění.
Kofein může potlačovat elementy způsobující zánět v těle, ale nebylo dobře prozkoumáno proč.
Strava bohatá na ryby může být doporučováná pro všechny životní styly, ale rozdíl mezi libovou a tučnou rybou pro RS pacienty nebyl vysvětlen.
Je třeba provést více studií dříve než může být udělán nějaký pevný závěr.
Celý článek:
5.12.2011
http://www.msrc.co.uk/index.cfm/fuseaction/show/pageid/2942