https://www.eurekalert.org/pub_releases ... 111417.php
....
.....
Příliš mnoho soli v potravinách může podpořit hypertenzi a může mít dokonce negativní dopad na průběh autoimunitních onemocnění, jako je roztroušená skleróza (MS). Nyní Müller a jeho tým prokázali, že přebytečná sůl decimuje laktobacily ve střevě, zatímco krevní tlak stoupá a počet pomocných buněk Th17 se zvyšuje. Tyto imunitní buňky jsou spojeny s hypertenzí a autoimunitními chorobami, jako je RS.
Když se zvířatům podával probiotické laktobacily kromě diety s vysokým obsahem soli, frekvence TH17 pomocných buněk se opět snížila a poklesl krevní tlak. Probiotika také zmírňovaly klinické příznaky experimentální autoimunní encefalomyelitidy, což je model onemocnění u MS.
Vědci tak identifikovali mikrobiom jako důležitý faktor v onemocněních postižených solí. Vedoucí autor a vědec ECRC Dr. Nicola Wilcková říká: "Bakterie střev ovlivňují hostitelský organismus a imunitní systém je také velmi aktivní ve střevě."
Müller a Wilck spolupracovali s interdisciplinárním výzkumným týmem včetně profesora Ralf Linker z FAU Nürnberg-Erlangen, vědců z Massachusetts Institute of Technology (MIT) v Bostonu, USA, z laboratoře Evropské molekulární biologie (EMBL), Heidelbergu, University of Regensburg a Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) v Hasseltu v Belgii. Německé centrum pro kardiovaskulární výzkum (DZHK) rovněž podpořilo studii.
Pilotní studie s lidskými testovanými subjekty
Kromě pokusů na myších výzkumníci také vyšetřili bakteriální komunitu v zažívacím traktu dvanácti zdravých mužů, kterým každý den dostávalo šest dalších gramů soli za dva týdny. Jelikož testované subjekty si jinak zachovaly své obvyklé stravovací návyky, zhruba zdvojnásobily denní příjem soli. Také zde laktobacily reagovaly citlivě. Většina z nich již nebyla detekovatelná po 14 dnech zvýšeného příjmu soli. Současně vědci zjistili, že krevní tlak probandů vzrostl a počet pomocných buněk Th17 v krvi se zvětšil.
Průzkumné objevy terapie
Role, kterou hrají bakterie v nejrůznějších chorobách, se stává stále důležitějším zaměřením výzkumu. Ovšem jak organismus interaguje s střevní flórou je stále ještě velmi neznámý. "Naše studie přesahuje pouze popis změn způsobených solí. Chceme zvážit vzájemně provázané procesy," říká Müller. Ale doposud se jim nedaří přesně objasnit přesné interakce, vysvětluje. "Nemůžeme vyloučit možnost, že existují další bakterie citlivé na sůl, které jsou stejně důležité."
Nové nálezy skutečně nepotvrdily léčebný účinek laktobacilů, které se vyskytují ve fermentovaných potravinách, jako je zelí, jogurt a sýr. Neuroimunologista profesor Ralf Linker poznamenává: "Roztroušená skleróza může být jednou z chorob citlivých na sůl, které bychom mohli v budoucnu léčit individuálně přizpůsobenými probiotiky jako doplněk k standardním imunoterapii." Probiotika Lactobacillus tohoto druhu mají terapeutický potenciál.
To bude brzy v ECRC zkoumáno, říká Wilck. "Plánujeme studium krevního tlaku s lidskými subjekty: dvojitě slepé s větším počtem účastníků obou pohlaví a placebem." Poté mohou začít uvažovat o terapeutické aplikaci probiotik.
Automatický Překlad (hned v nadpisu je chyba - ne Čichové ale střevní):
https://translate.google.com/translate? ... 111417.php