editováno 15.12.2011.
Vytřídil jsem informace abych dal k sobě správná čísla která k sobě patří.
I já sám jsem v jednom přspěvku plet k sobě různá čísla. Takže jsem se rozhodl to napravit.
Zdroje:
http://www.medilexicon.com/drugs/gilenya.php
http://www.msrc.co.uk/index.cfm/fuseaction/show/pageid/1309
Studie 1 ze třetí fáze - FREEDOMS trvání 24 měsíců, 1293 pacientů:
Placebo: 46% pacientů bez relapsu
Gilenya: 70% pacentů bez relapsu
Což představuje zvýšení pacientů bez relapsu o 52%
Placebo: 0,4 relapsů průměrně za rok na pacienta
Gilenya: 0,18 relapsů průměrně za tok na pacienta
Což představuje redukci relapsů 54% oproti placebu
Redukce progrese invalidity: 30% oproti placebu
Nové nebo zvětšené T2 léze: gilenya: 2,5 placebo: 9,8
Studie 2 ze třetí fáze - TRANSFORM trvání: 12 měsíců 1292 pacientů:
Interferon: 70% pacientů bez relapsu
Gilenya: 83% pacientů bez relapsu
Což představuje zvýšení pacientů bez relapsu o 19% (číslo je super i když je menší protože se srovnává s interferonem !)
Interferon: 0,33 relapsů průměrně za rok na pacienta
Gilenya: 0,16 relapsů průměrně za tok na pacienta
Což představuje redukci relapsů 52% oproti interferonu (velmi dobrý výsledek)
Redukce progrese invalidity oproti interferonu: nebyl statisticky významný rozdíl (tzn.že může mít přibližně stejný účinek jako interferon)
Nové nebo zvětšené T2 léze: Gilenya: 1,6 Interferon: 2,6
Studie 3 ze třetí fáze - "2309" trvání: 24 měsíců 1083 pacientů ze 126ti RS center:
- 48% redukce relapsů za 24měsíců přepočítaná na periodu (ARR)
- snížení úbytku mozkové hmoty - artrofie mozku
- redukce progrese invalidity 17% (v třech měsících), v28%(v šesti měsících), 34%(v šesti měsících po analýze a lepší definici EDSS)
Kompletní data budou prezentována na vědeckém kongresu příští rok.
Zajímavé je, že všechny parametry jsou podstaně lepší než interferon, ale redukce invalidity přibližně stejná jako u interferonu. Vědci z farmaceutické firmy si myslí, že je to kvůli nepřesné stupnici EDSS a výběru pacientů - výběru pacientů s různou progresí a pod. Je možné že na vědeckém kongresu budou data ještě nějak zpřesněna.
Nevýhoda je cena cca 48000Kč/měsíc (já doufám že půjde dolů až na trh vstoupí konkurence např. BG12 a až vyprší patentová ochrana)
Ceníková cena ve Velké Británii v prosinci 2011: Gilenya 19.196,-Ł = 567.241,- Kč na rok.
Jednotlivé země a pojišťovny mohou dostat "množstevní" a "taktické" slevy. Farmaceutické firmy mají naději, že z bohatších zemí vyrazí víc peněz než z chudších zemích, proto cena bývá tajná.
Účinná látka je známá delší dobu a používala se myslím k lečbě rakoviny proto již v roce 2014 firmě Novartis na tento lék končí patentová práva. A pokud právníci firmy toto nezvrátí, tak cena toho léku by mohla být velmi nízká. Já tipuji tak do 1000Kč, protože se nejedná o biologický lék jako jsou interferony a výroba tak může být o dost levnější.
Oprava od Aleny:
FTY720 neboli Gilenya se vyrábí z houby Iscaria sinclairii. Ne tedy z housenice čínské jak jsem tu původně psal.
Odkaz na zajímavé video od uživatele Petr75 na podobobnou parazitující houbu:
http://www.youtube.com/watch?v=XuKjBIBBAL8&feature=player_embedded