od tom » 27 kvě 2015 13:26
Ahoj, jsem holka:-)-no, trochu starší holka.
Zpětně jsem chytrá...první ataka byla určitě ještě na VŠ /oči/...ale dg byla před 30ti lety jinde /léčba taky/ a normální zdravý člověk asi moc neřeší, pokud ho chvíli brní noha/ a má křečáky/ nebo má hubu šejdrem pro faciális/když jezdí na motorce a natírá právě ředidlem okna/..prostě vždy bylo nějaké dobré vysvětlení. A neuritida optiku nebyla ještě brána tak jasně..ale asi mi hodně pomohl očař, který mi tehdy dal kortikoidy, na pár týdnů a injekčně za oko.
"Pořádnou" ataku jsem dostala až po porodu druhého děcka- necelý rok poté-takové mozečkové příznaky, hlavně pocity na zvracení..děs, a vyšetření nikde nic, 6 týdnů...to jsem myslela, že mám mozkový nádor, co není vidět, takže poté konečně NMR a s tou diagnosou se mi dost ulevilo:-)Nebyl to nádor, no. a děti byly 1 a 6 let...blbý období , moc strachu, moc deprese...
A pak už to jelo, nejprve betaferon, pak to nešlo kvůli podkoží, tak moc let Copaxone..taky imuran moc let, kila solouše, jednou endoxan..a teď třetí rok G, děti už obě na VŠ, tak není nač žehrat:-).
Životospráva-no, snažím se hýbat/hýbu se strašně strašně nerada, ale vím, oč hraju/, takže krokoměr, cvičím si nějaké protahovačky, chdím do schodů, plavu, když je počasí, vozím se občas chvilku na koni a sbírám po něm bobky a tak. Dieta-cca "racionální strava" ale nijak extrémní, čokoládu a jitrnici si dám taky, držím váhu, abych se unesla...ale já jím moc ráda cca vše, ryby, zeleninu..nejsložitější je pro mě pracovat se svýmy stresy, ale snažím se aspoň, od dg už neřeším "problémy", co jsou vlastně o ničem..ale bojím se zítřků, to zas jo:-)
Teď tak trochu pomalu chátrám/schodu jdu s vetší námahou, spím déle, jsme unavenější..ale vím, že je to zlaté pořád, relativně/. Atrife není, ale ta masa plak je větší. Ale všechny další možné eskalace už mají silná ale.
A díky moc a taky držím moc palce, vám i všem ostatním tady, opravdu moc, jste strašně stateční a taky šikovní/web má úžasnou úroveň, věcnou i lidskou/.