Pokusil jsem se pro dceru přeložit německý článek o správném používání velkých dávek vitamínu D. Zkusím to zde vložit.
Za zkomolenou češtinu se omlouvám.
Vysoké dávky vitaminu D – správné užíváníhttps://www.pravda-tv.com/2017/03/hochd ... -einnahme/Léčivá látka proti depresím, astmatu a rakovině. Nedostatek vitamínu D náleží pro lidi v naší zeměpisné šířce k nejvážnějším nebezpečím. A to zejména v tmavých zimních měsících, kdy jsme málo zásobování. Proto se mnozí snaží tento „sluneční“ hormon nějak nahradit. Ukázalo se přitom, že vitamín D je pro náš organizmus opravdu všestrannou látkou.
Přijímání vitamínu D je nejen vynikající prevence, ale také léčivé opatření. Je jedno, zda se jedná o náchylnost k infekcím, autoimunitním onemocněním, degenerativním onemocněním nebo o takové problémy, jako je cukrovka, vysoký krevní tlak, deprese, demence. Nedostatek vitamínu D je většinou důvodem k zásahu.
Vysvětlíme, jak můžete pomocí domácího testu určit, zda trpíte nedostatkem vitamínu D, kolik ho potřebujete a jak máte vitamín D správně kombinovat s přijímáním vápníku, hořčíku a vitamínu K.
Vitamín D v prevenci a léčbě – správné užíváníVitamín D je hlavně znám pro svůj posilující účinek na kosti. Podporuje vstřebávání vápníku ze střev, účastní se zabudovávání vápníku v kostech, brzdí degeneraci kostí a současně posiluje imunitní systém.
Momentálně snad není nemoci, na které by se nepodílel nedostatek vitamínu D. Vitamín D je např. chápán jako vitamín brzdící záněty, což už samo od sebe je dostatečný důvod pro jeho pozitivní vliv u většiny chronických onemocnění, protože všechny vycházejí z chronických zánětlivých procesů.
Bohužel málokdo ví, jak vitamín D správně dávkovat a jak jej správně kombinovat s přijímáním vápníku, hořčíku a vitamínu K.
Vitamín D – nedostatek je široce rozšířenVitamín D není opravdový vitamín. Zatímco opravdové vitamíny musí být přijímány v potravě, umí se organizmus vitamínem D dostatečně zásobovat sám za pomocí slunečního záření, protože vitamín D je vytvářen v kůži působením ultrafialového záření.
Toto ale ve střední Evropě funguje pouze v létě (od dubna do září). Ve zbytku roku stojí slunce příliš nízko na to, aby zasílalo k zemi dostatečné množství ultrafialového záření. Ve střední Evropě se můžeme tudíž dostatečně zásobovat vitamínem D za pomocí slunce jen tehdy, když se během teplého období roku zdržujeme opravdu hodně pod volnou oblohou, abychom si dostatečně naplnily zásobníky pro pohodové přežití zimního období.
To se ale mnoha lidem díky modernímu životnímu stylu přinášejícímu mnohahodinové pobyty v uzavřených prostorách nedaří. Proto trpí velká část obyvatelstva nedostatkem vitamínu D.
Vitamín D – vitamín rozpustný v tucíchVitamín D náleží spolu s vitamíny A, E a K k vitamínům rozpustným v tucích. To znamená dvě věci:
1. Pro příjem vitamínu D ve střevě je potřebná také přítomnost nějakého tuku (viz odstavec „Vitamín D vždy přijímat s trochou tuku“).
2. Vitamín D se může v těle ukládat (v tukových tkáních a v játře), což není případ vodou rozpustných vitamínů (B, C).
Výhodou je, že vitamín D – pokud jsou zásoby v těle dostatečné – není nutno přijímat denně. Z naplněných zásob vystačí organizmus týdny nebo dokonce měsíce.
Nevýhodou je, že se tukem rozpustnými vitamíny můžeme až předávkovat. Zatímco vodou rozpustné vitamíny při předávkování odcházejí močí, u tukem rozpustných vitamínů toto neplatí. Jsou známy případy předávkování např. vitamínem A v oblastech, kde se konzumuje hodně rybích jater. Ty obsahují obzvláště hodně vitamínu A.
Vitamín D – jaké dávkování vede k předávkováníCo se týká vitamínu D, vzniká zde nebezpečí předávkování v průběhu dlouhého užívání vysokých dávek ve formě potravinových doplňků.
50 µg neboli 2.000 IE za den platí v Evropě a Severní Americe jako doporučené maximální dávky. Avšak klinické studie ukazují, že i dlouhodobé přijímání dávek 10 000 IE nepřináší žádná rizika. Předávkování se může vyskytnout až u 50 000 IE za den a při hladině v séru 150 ng/ml. Může dojít ke hyperkalcemii (příliš mnoho vápníku v krvi) – takto to bylo alespoň vyhodnoceno indickými vědci v květnu 2011 v Oman Medical Journal.
V ideálním případě mají hodnoty v krvi ležet pod 100 ng/ml, protože i u přírodních lidí, kteří se hodně pohybují na slunci, většinou nedosahují koncentrace vyšších hodnot. Od 300 ng/ml se již jednoznačně dostáváme do oblasti toxicity.
Hodnoty jsou často uváděny v nmol/l.
Pro přepočet na jednotky SI platí vztah: nmol/l = 2,5 ng/ml. Vitamín-D - Předávkování: od 50.000 IE za den po dobu více měsícůOd roku 2011 je známo několik případů, kdy předávkování vedlo k problémům. U 70-leté ženy, která přijímala po dobu tří měsíců denní dávky 50.000 IE, se vyskytly typické příznaky hyperkalcemie: únava, nevolnosti a zmatenost. Po vysazení vitamínu D se ale žena v období pěti měsíců zase plně zotavila. Zde je ale nutno také vzít v potaz, že žena brala také denně 3 gramy vápníku.
Jiný případ popisuje muže, který nedopatřením přijímal denně po dobu dvou měsíců dávky 2.000.000 IE vitamínu D a v důsledku toho trpěl únavou, zmateností, nadměrnou žízní a častým močením.
A ve třetím případu byl pozorován případ muže, který šest měsíců přijímal denně dávky 50.000 IE vitamínu D. Vyskytli se u něj typické příznaky hyperkalcemie:
• Nadměrná žízeň a časté močení
• Žaludeční nevolnosti, nevolnost, zvracení a zácpa
• Bolestí kostí, svalová slabost
• Zmatenost, letargie a únava
Vitamín-D – Předávkování vlivem potravy nebo slunce?Vzhledem k tomu, že vitamín D se takřka nevyskytuje v potravinách, nepřichází zde předávkování v úvahu.
Dokonce vlivem slunečního záření to také není možné. Zdá se, že tělo má ochranná opatření, která zastavují produkci vitamínu D, jakmile je dosažena jeho dostatečně vysoká hladina.
Za slunečného dne přijme proto tělo jen zřídka větší dávku jak 10.000 IE vitamínu D – a to pouze tehdy, pokud strávíme celý den neoblečení na slunečním záření.
Pouze v extremním slunečním světle (v horkých oblastech při celodenním pobytu na pláži) může dojít k nepříznivému předávkování vitamínem D, ale to pouze tehdy, když je současně nedostatek vitamínu K a případně příliš bohatá dodávka vápníku.
Vitamín D a vitamín K2Z tohoto důvodu se doporučuje vždy při užívání vitamínu D současně přijímat zdravé dávky vitamínu K2. Vitamín K2 je vitamín, který vykonává v organizmu dvě velké úlohy:
• reguluje krevní srážlivost, takže nemůže nikdo již při malých rankách vykrvácet.
• převádí přebytek vápníku v krvi do kostí. Stará se tedy o to, že se vápník neukládá na stěnách cév nebo ve formě ledvinových kamenů.
Protože vitamín D podporuje příjem vápníku, se zvýšeným příjmem vitamínu D dochází také ke zvýšenému příjmu vápníku. Pokud chybí vitamín K2, může dojít k problémům s rozdělováním vápníku v organizmu.
Doporučené dávky vitamínu K2 při velkých dávkách vitamínu D se pohybují podle odborníků od 100 µg na 5.000 až 10.000 IE vitamínu D až ke 100 µg na 1.000 IE vitamínu D.
Doporučujeme následující dávkování vitamínu K2:
• 100 µg vitamínu K2 při přijmu do 2.500 IE vitamínu D za den
• 200 µg vitamínu K2 při příjmu přes 2.500 IE za den
Kdo chce vitamín K2 dávkovat individuálně, může si pomoci následujícím vztahem: 2 – 3 µg vitamínu K2 na kilogram tělesné váhy.
Mějte však na paměti příjem vitamínu K2 v jídle. Pokud budete mít dostatek vitamínu K2 díky vaší dietě, musíte přijímat vitamín K2 jen v prvních týdnech vašeho přijímání vitamínu D.
Vitamín K2 je k dispozici v různých formách, doporučujeme jako doplněk stravy Menachinon-7, který je znám také pod zkratkou MK-7. Je vhodný i pro vegány a je považován za nejlépe vstřebatelnou formu vitamínu K2.
Kdo bere léky na ředění krve nebo léky, které se nesnášejí s vitamínem K, měl by správné přijímání konzultovat s lékařem.
Vitamín D a hořčíkProtože je pro aktivaci vitamínu D potřebná přítomnost hořčíku, je třeba při přijímání vitamínu D zajistit optimální přísun hořčíku.
Denní potřeba hořčíku je pro dospělého člověka 400 mg. Tato dávka stačí pro příjem vitamínu D až do dávek 5.000 IE.
Jestliže někdo přijímá větší dávky vitamínu D, měl by také přiměřeně zvýšit dávkování hořčíku, a to mezi 200 – 300 mg, v závislosti na množství hořčíku v potravě.
• Informace k volbě správného hořčíkového preparátu naleznete zde: Die besten Magnesiumpräparate
• Informace o dietě bohaté na hořčík naleznete zde: Magnesiumbedarf mit der Ernährung decken
Vitamín D a vápníkVitamín D je znám jako vitamín pro kosti a je proto často přijímán v kombinaci s vápníkem. To se ale jeví jako smysluplné jen v určitých případech:
• když např. v době přechodu má být sníženo nebezpečí osteoporózy,
• pokud se již osteoporóza vyskytla a má se snížit riziko zlomenin
• když je prováděna dieta chudá na vápník a je přijímáno významně menší množství než je doporučených 1.000 mg.
Kdo má ale dostatečný přísun vápníku, by jeho příjem neměl zvyšovat. Hlavně při velmi vysokých dávkách vitamínu D. Sníží se tím nebezpečí hyperkalcemie.
Před zahájením přijímaní vitamínu -D: Změřit hladinu vitamínu D!Než se rozhodnete k přijímání vitamínu D, měli byste si nechat změřit jeho úroveň. Jinak by se mohlo stát, že budete přijímat příliš malé dávky a přijímání by nemělo žádný efekt. Nebo byste mohli zvolit zbytečně velké dávky a tím zbytečně zatěžovali vaše tělo.
Vitamínu D byste tedy měli přijímat jen tolik, kolik vaše tělo opravdu potřebuje. Chcete-li zjistit správnou dávku, nechte si změřit aktuální hladinu vitamínu D. To můžete provést u vašeho domácího lékaře nebo můžete test provést i sám na sobě doma.
Test může být objednán přes internet, stojí asi 30 euro a vyžaduje to trochu úsilí. Píchnete se do prstu (potřebné doplňky jsou součástí testu), dáte pár kapek krve do zkumavky a odešlete do laboratoře. Přibližně za 5 až 7 dní obdržíte poštou výsledek s vaší osobní hodnotou vitamínu D.
Hodnoty jsou často uváděny v nmol/l.
Pro přepočet na jednotky SI platí vztah: nmol/l = 2,5 ng/ml. Za pomocí v tomto článku obsažené tabulky si můžete pak určit potřebné dávkování vitamínu D a objednat potřebné preparáty.
Po dvou až třech měsících byste si měli nechat opět změřit hladinu vitamínu D, abyste viděli, jak se hladina zvýšila a podle toho jste mohli upravit dávkování.
Jaké dávkování je to správné?Cílem by měla být hladina vitamínu D alespoň 30 ng/ml, výhodněji přibližně 40 až 50 ng/ml. Správné dávkování vypočítáte z rozdílu aktuální hodnoty a hodnoty žádané přepočítaném s ohledem na vaší tělesnou váhu.
Při masivním nedostatku vitamínu D nemusí postupy popsané v odkazovaných článcích vést dostatečně rychle ke zdravé hladině. Představujeme vám tedy metodu podle Dr. med. Raimund von Helden, autora brožury „Zdravý v sedmi dnech – Úspěchy s terapií pomocí vitamínu D“ „Gesund in sieben Tagen – Erfolge mit der Vitamin-D-Therapie“.
MUDr. von Helden rozděluje terapii pomocí vitamínu D na dvě části: na úvodní léčbu a trvalou nebo udržovací léčbu.
• Úvodní léčba se používá při nedostatečných zásobách vitamínu, aby došlo co možná k nejrychlejšímu potlačení symptomů nedostatku. Jedná se o jednorázovou dávku. Poté se přejde k dávkování trvalé léčby.
• Trvala léčba představuje podávání vitamínu D v takových dávkách, aby byly vyrovnány denní ztráty a došlo k trvalému udržování zdravé hladiny vitamínu D.
Výpočet dávky pro úvodní léčbu: Abychom zvedli hladinu vitamínu D o 1 ng/ml, je při tělesné váze 70 kilogramů potřebná dávka 10.000 IE. Při jiné tělesné váze dávku proporcionálně upravíme. Neměla by být překročena dávka 7.000 IE na kilogram tělesné váhy.
Pokud tedy vážíte např. 70 kg a máte aktuální hodnotu vitamínu D 15 ng/ml a chcete dosáhnout hodnoty 35 ng/ml, pak zvolte pro počáteční fázi terapie jednorázovou dávku 200.000 IE. Pokud vážíte pouze 60 kg, pak vezměte asi 170.000 IE.
Výpočet dávky pro trvalou léčbu: Za předpokladu, že vaše tělesná váha je 70 kilogramů, se doporučují dávky 3.333 IE vitamínu D za den, případně 23.000 IE vitamínu D za týden. Také zde je třeba dávku proporcionálně upravit pro jinou tělesnou váhu.
Kdo je v létě hodně na slunci, může v tuto dobu příjímání vitamínu D pozastavit. Ale pravděpodobně by nemělo dojít k překročení dávkování, kdybyste s přijímáním vitamínu D pokračovali i v tuto dobu.
Vitamín D brát vždy s trochou tukuPokud použijete preparáty, které jsou ve formě prášku v kapslích, s kávou, pak to sice vede k absorpci vitamínu, ale k poněkud nízké absorpci. Jako v tucích rozpustný vitamín bychom měli vitamín D přijímat vždy s trochou tuku.
Velké množství tuku ale není také dobrý nápad. Pokud budeme přijímat vitamín D s tlustou vrstvou taveného nebo tučného sýra, nedojde také k ideálnímu příjmu, protože velké množství tuku také brání správné absorpci.
Ve studii z roku 2013 se ukázalo, že přijímání vitamínu D s 11 gramy tuku vedlo k o 16 procent vyšší absorpci než při přijímání s 35 gramy tuku a k o 20 procent vyšší absorpci než při přijímání s 0 gramy tuku.
Nezáleží přitom na tom, zda se jedná o tuk z polynenasycené mastné kyseliny (konopný olej, lněný olej, slunečnicový olej), z mononenasycených mastných kyselin (olivový olej, avokádo, mandle) nebo nasycený (kokosový olej).
Jak si můžete sami vyrobit přírodní vitamín D z hub, to je popsáno dole v odkazech. Takové přijímání nemůže být samozřejmě použito pro udržování určité hladiny vitamínu, protože nikdy neznáme skutečný obsah vitamínu. Můžete si ale zavést dlouhodobé používání vařených hub a tak snížit dlouhodobě používanou dávku preparátu.
Vysoké dávkování vitamínu DDostatečný příjem vitamínu D je nyní považován za důležitý faktor při prevenci takových chorob, jako je deprese, astma nebo rakovina.
Právě zde provedl Jeff T. Bowles‘ neobvyklý experiment na sobě samotném: pomocí nesmírně vysoké dávky vitamínu D3 (až 100.000 IE/den) se mu podařilo zbavit se svých chronických stavů.