Protilátka proti α-gliadin 33-mer peptide - klíčový faktor?

Objevy, studie, zjištění, novinky ze základního výzkumu. Pokud tyto objevy povedou k vyvinutí léku, tak ještě musí proběhnout několikaleté klinické studie. Viz níže. Jedině pokud by se jednalo o jednoduchý, či stávající lék, tak pak by se nemuselo čekat tak dlouho.
Dalo by se tedy říci, že téměř všechny zprávy v tomto fóru od založení tohoto fóra jsou novinky, které mohou vést k nějaké léčbě.

Protilátka proti α-gliadin 33-mer peptide - klíčový faktor?

Příspěvekod Franta » 26 bře 2015 23:42

Protilátka proti α-gliadin 33-mer peptide: Je to klíčový faktor pro spuštění vývoje roztroušené sklerózy během citlivosti na lepek?

Lepek je nejužívanější potravina která spouští vývoj mnoha autoimunitních a neurologických nemocí. Může se nacházet v pšenici (která je hlavním zdrojem), ve špaldě, ječmenu, žitě a sladu.
Po požití potravin obsahující lepek štěpí střevní mikroflóra lepek na nerozpustný gluterin a rozpustný gliadin který se dělí na tři hlavní typy α, λ, a ω. Protigenické vlastnosti glutenu jsou velmi připisovány imunodominantnímu 33-aminokyslinovému peptidu α-gliadinu. Tato protigenicita může být díky faktu, že gluten a gliadin který se dnes používá není ten samý jako ten který se používal před posledními desetiletími. Opravdu, mimo genetické úpravy, gluten také prošel během let pozoruhodnou hybridizací a deaminací. Ačkoliv jsou tyto procedury hojně používané ke zlepšení výtěžnosti a k tomu aby bylo jeho užití snažší, tak to mohlo navodit biochemické a související změny ve struktuře lepku/gliadinu které mohou mít u lidí za následek citlivost na lepek.

Citlivost na lepek (také nesnášenlivost lepku) je celé spektrum nemocí včetně Celiakie a střevního zánětlivého syndromu ve kterých příjem lepku u geneticky citlivých jedinců (nosících genotypy DR4, DQ8 and/or DR3, DQ2) způsobuje různé histopatologické projevy, tak jako intraepithelial lymphocytosis, lamina properia inflammation a vilous atrophy. Citlivost na lepek je často považována jako Th1 a Th2-zprostředkovaná nemoc a IgG nebo IgA antigliadinové protilátky (AGA) se nacházejí přibližně u 40-50% pacientů.
.....
.....

Příjem lepku u geneticky citlivých lidí (jedinci kteří nosí rizikové allely pro Celiakii a roztroušenou sklerózu) může vést k výrobě protilátek (isotypů IgG a IgA) zejména proti deaminovanému imunodominantnímu 33-aminokyslinovému peptidu α-gliadinu. Dříve bylo ukázáno, že tato protilátka se může vázat na neurální antigeny asialoganglioside, synapsin, a MBP.
.....
.....

Závěr
Tato hypotéza poprvé uvádí α-gliadin jako jeden z mocných dietních alergenů, který může být zapojen do patogeneze roztroušené sklerózy. ...

Jo článek je docela dlouhý a odborný a mě se chce už spát - tak odborník ať si přečte celou tu hypotézu v angličtině zde:
http://www.sciencedirect.com/science/ar ... 9415000063
Uživatelský avatar
Franta
 
Příspěvky: 2389
Registrován: 14 úno 2013 09:47
Bydliště: Jižní čechy

Re: Protilátka proti α-gliadin 33-mer peptide - klíčový fakt

Příspěvekod Franta » 27 bře 2015 08:42

tahle hypotéza má něco do sebe.
dává do souvislosti střevní mikroflóru - která lepek štěpí
a také deaminací vzniká kyselina močová, která je u RS přítomna ve větším množství.
Pokusím se přeložit alespoň to schéma jak to funguje do češtiny.
Uživatelský avatar
Franta
 
Příspěvky: 2389
Registrován: 14 úno 2013 09:47
Bydliště: Jižní čechy

Re: Protilátka proti α-gliadin 33-mer peptide - klíčový fakt

Příspěvekod Franta » 27 bře 2015 10:29

Obrázek
Uživatelský avatar
Franta
 
Příspěvky: 2389
Registrován: 14 úno 2013 09:47
Bydliště: Jižní čechy

Re: Protilátka proti α-gliadin 33-mer peptide - klíčový fakt

Příspěvekod vychodocech » 27 bře 2015 12:04

Pěkný článek Franto.
vychodocech
 
Příspěvky: 1005
Registrován: 18 úno 2013 02:12

Re: Protilátka proti α-gliadin 33-mer peptide - klíčový fakt

Příspěvekod Petr75 » 28 bře 2015 21:24

Lepek mám na seznamu podezřelých hodně vysoko. Je s ním však jeden zásadní problém: je tady skoro všude.

http://www.naturalnews.com/049023_glute ... rders.html Cz http://translate.google.cz/translate?hl ... rev=search


Franto dobrá práce.
Uživatelský avatar
Petr75
 
Příspěvky: 1808
Registrován: 17 úno 2013 08:58
Bydliště: Rychnovsko

Re: Protilátka proti α-gliadin 33-mer peptide - klíčový fakt

Příspěvekod vychodocech » 28 bře 2015 23:55

Nedávno jsem četl jeden článek a naprosto s ním souhlasím. Jde o to, že problémem není samotný lepek v běžné pestré stravě, ale problémem je to, že ho jíme moc, zkrátka jsme jím předávkovaní. Dnešní mouka se liší od té co znali naši pradědové, při výrobě dnešní mouky se oddělují klíčky a slupky a zůstává jen endosperm ve kterém je hodně lepku.
článek si můžete přečíst zde: http://zena.centrum.cz/moda-a-krasa/pec ... ?id=806742
vychodocech
 
Příspěvky: 1005
Registrován: 18 úno 2013 02:12


Zpět na Základní výzkum roztroušené sklerózy - objevy, studie

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků