Stránka 11

Tučné ryby jsou spojovány se sníženým výskytem eresky

PříspěvekNapsal: 27 říj 2013 22:28
od Franta
Tato studie je založena na projektu epidemiologického výzkumu roztroušené sklerózy a je to případová studie založena na švédské populaci.
Analýzy zahrnovaly 1879 případů eresky a 4135 zdravých lidí.

Výsledky: Časté pojídaní tučných ryb bylo spojeno se sníženým výskytem roztroušené sklerózy ( přizpůsobené OR 0.82 ). Nebyla nalezena významná asociace mezi pojídáním libových ryb a roztroušenou sklerózou.

Závěr: Příjem tučných ryb může snižovat riziko eresky. Hypotetické vysvětlení je, že příjem tučných ryb může kompenzovat nedostatek vitamínu D, který je spojován se zvýšeným rizikem roztroušené sklerózy.

http://msj.sagepub.com/content/early/20 ... 8.abstract