Studie: Revesratol zhoršuje symptomy roztroušené sklerózy a trvání.
Dr. Ikuo Tsunoda, asistující profesor na oddělení mikrobiologie a Imunologie Centra molekulární a nádorové virologie ze Státního Lousianského univerzitního vědeckého centra a kolegové ohlásili 1.10.2013 v American Journal of Pathology , že resveratrol, polyfenolová sloučenina produkovaná slupkou červených hroznů a buráky, zhoršuje neuropatologii a zánětlivost a nemá ochranný účinek v roztroušené skleróze.
Výzkumníci radí lidem, kteří mají roztroušenou sklerózu nebo mají tušení že se u nich roztroušená skleróza vyvíjí aby se vyvarovali resveratrolových doplňků a stejně tak červeného hroznového vína, buráků a červeného vína z preventivních důvodů, dokud výzkum nedefinuje působení resveratrolu v roztroušené skleróze.
Výzkumníci navodili roztroušenou sklerózu do testovací myši ve dvou různých formách.
Jedna skupina myší měla dietu s vysokým obsahem resveratrolu a druhá skupina myší s RSkou měla dietu bez resveratrolu.
U testovací myši které měly RSku a měly dietu s vysokým obsahem resveratrolu se vyvinuly symptomy RSky dříve, měly vyšší úrovně zánětů. větší ztrátu myelinu a vykazovaly pomalejší zotavení než myši, které měly dietu bez resveratolu.
Resveratol na myším testu neprokázal protivirové působení u myší infikovaných virem Theiler's murine encephalomyelitis, což je virus používaný k zavedení symptomů podobných RSce.
Study: Resveratrol worsens multiple sclerosis symptoms and duration(03/10/13)
http://www.ms-uk.org/dietresearch
Pojmy:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Resveratrol