Stránka 11

Článek o stolních olejích

PříspěvekNapsal: 21 kvě 2013 12:05
od Franta
Mám tip na zajímavý článek o slunčnicových olejích.
Píší tam že Omega 6 obsažený v nerovnovážném nadbytku ve slunečnicovém oleji působí prozánětlivě.
Záněty v mozku to je to co způsobuje nervové poškození u RSkářů.

http://ona.idnes.cz/vim-co-jim-jak-vybi ... _dieta_pet

Takže slunečnicový olej ne.
Jen upozorňuji, to je jen má logická dedukce(selský rozum), bez vědeckého potvrzení.

Tak mi to nedalo a kouknul jsem jinam na web pro informaci o tom jak to je.

Existuje prý kontroverze která obklopuje omega-6, protože většina lidí si ho dává do souvislosti s omega-3. Nicméně existuje nějaká indikace že lidé s RSkou ho rovněž dobře nezpracovávají, což vede k nižší hladině než u zdravých lidí.
Někteří experti se přou, že je také dobré přidávat do stravy omega-6 pro lidi s RSkou.
Jiní experti se přou, že o tom nejsou důkazy a že by se mu měli RSkáři vyvarovat kvůli případným negativním důsledkům na zdraví.
http://ms.about.com/b/2008/08/12/omega- ... erosis.htm


Tady píší, že důležitý je poměr omega-6/omega-3 ve spojitosti s cévními chorobami a jinými chronickými nemocemi:
http://ebm.rsmjournals.com/content/233/6/674.full

poměr 2-3/1 potlačil záněty u revmatoidní artritidy
poměr 5/1 byl přínosný pro pacienty s astmatem
zatímco vysoký poměr
10/1 měl naopak nežádoucí úřinky.

Takže z toho vyplývá, že je třeba aby ten poměr byl co nejnižší. Tj aby tam nebylo příliš mnoho omega-6

Re: Článek o stolních olejích

PříspěvekNapsal: 21 lis 2014 09:10
od PetraDiskova
Já používám olivový a řepkový, ten obsahuje tuky Omega-3. Zajímavé je, že levný olivový olej z pokrutin by měl mít obsah tuků Omega-3 stejný, jako extra panenský, chuťová stránka je ovšem další věc ;)

Re: Článek o stolních olejích

PříspěvekNapsal: 21 lis 2014 12:27
od Simms
Já užívám lněný olej. Musí se jíst s nějakým tučným jídlem. Třeba s tvarohem.