Obsah hořčíku v těle dospělého člověka se pohybuje od 20 do 30 gramů, přičemž polovina až tři čtvrtiny z tohoto množství se nacházejí v kostech a zubech. Zbývající zásoba hořčíku je uložena ve svalech, ale taky játrech, ledvinách a nervové tkáni. Hlavním místem vstřebávání hořčíku je tenké střevo. Z tlustého střeva se vstřebává omezeně, a to hlavně u osob s poruchou činnosti tenkého střeva. Z hořčíku, který přijímáme stravou, se u dospělého jedince vstřebává přibližně 25%. V tomto ohledu není rozdíl mezi muži a ženami a vstřebávání se výrazně nemění ani ve stáří.
V čem je obsažen ve zvýšené míře hořčík:
minerální vody Magnesia, Zaječická, kakao, čokoláda, celozrnné obilniny, luštěniny, ořechy, sezamová semínka, zelená listová zelenina (hořčík je součástí molekuly chlorofylu), banány, mandle, fíky, mák, lískové ořechy, ovesné vločky, brambory.
porovnání jednotlivých potravin s obsahem hořčíku: http://www.magnesium.cz/horcik-v-potravinach/
čerpáno z publikace celostní medicíny (http://www.celostnimedicina.cz/mocna-dv ... neralu.htm)