Sůl může hrát roli v autoimunitní nemoci

Ověřené i ne úplně ověřené přírodní či běžné substance, které by mohly pomáhat, ale i škodit. Také alternativní medicína, různé diety, strava. Ověřené i ne zcela ověřené alternativní teorie.

Sůl může hrát roli v autoimunitní nemoci

Příspěvekod Franta » 07 bře 2013 12:56

Zdravý imunitní systém je jemně nastavený systém:
- příliš málo aktivity a přepadne nás nemoc
- příliš mnoho aktivity a systém zaútočí na svou vlastní tkáň
což spustí autoimunitní nemoci jako je RSka.

Nyní tři studie publikované online tento týden v časopise Nature naznačují že množství soli které jíme možná ovlivňuje tuto rovnováhu napřímo povzbuzováním nadprodukce imunitních buněk.

V těchto třech studiích se výzkumníci zaměřili na skupinu imunitních buněk známých jako T-buŇky protože hrají důležitou roli v čištění nemoc-způsobujících patogenů a také autoimunitní nemoci. Konkrétně se zajímali o to jak se T buňky vyvíjí.

Buňky TH17 jsou zapleteny v mnoha autoimunitních nemocech.

Předešlý výzkum naznačil, že některé typy autoimunity mohou být spojené s nadprodukcí typu imunitních buněk zvaného TH17 což je typ pomocných T buněk které chrání proti patogenům.
Až do nynějška vědci zápasili s určením molekulárního mechanismu skrývajícího se za nadprodukcí buněk TH17, částečně protože obvyklý způsob aktivace přirozených imunitních buněk v labolatoři, tak jako RNA ovlivňování (RNAi) k manipulaci s geny vede k poškození nebo k rušení jejich vývoje.

První studie: Použití nanovláken k manipulaci genů v TH17 buňkách.
Ale s použitím nové metody založené na nanovláknech k manipulaci genů v imunitních buňkách bez pozměnění buněčných funkcí, autoři první studie vedení Aviv Regevovou - bioložkou z Massachusetts Institute of Technology, in Cambridge v USA byli schopni "systématicky" sestavit validní model toho jak jsou buňky TH17 řizeny u myši.

Regevovou napadla myšlenka na nový přístup po navštívení přednášky od spoluautora Hongkun Park,fyzika z Harvard University, také v Cambridge o tom jak použít křemíková nanovlákna na zneškodnění jednolivých genů v buňce bez rušení způsobu kterým buňka pracuje.

Ona říká ve zprávě z Nature NEWS, že bez takového modelu by pravděpodobně pouze "hádali ze tmy".

Spoluautor Vijay Kuchroo, imunolog z Brigham a Women's Hospital v Bostonu v Massachusetts, říká v prohlášení že dokud nedostali tuto novou technologii používající nanovlákna, tak se pokaždé s předešlou technologií, když utlumovali nějaký gen, mohla buňka změnit.

Tým identifikoval 39 "regulačních faktorů" spolu s odhalením důležitých bodů v síti a určením jejich biologického smyslu.

A vyvozují, že jejich objevy vrhají světlo na "nové cíle léčiv řídících diferenciaci buněk Th17".

Druhá studie: Objev klíčové role SGK1 signálu
V druhé studii Regevová a jiný tým, tentokrát vedený Kuchroo, se zaměřil na to jak byly imunitní buňky produkovány během třídenní periody.

Konkrétně jeden protein si získal jejich pozornost, SGK1 (short for serum glucocorticoid kinase 1), dobře-prozkomaný signální protein který ještě před tím nebyl popsán v souvislosti s T buňkama, ale je známo že reguluje to jak je sůl absorbována buňkami ve střevech a v ledvinách.

Manipulací úrovní soli v kulturách myších buněk výzkumnící objevili, že exprese byla silnější když tam bylo více soli což způsobovalo že bylo produkováno více buněk TH17

Kuchroo říká:

"Jestliže postupně zvyšujete sůl tak dostáváte generaci za generací těchto buněk TH17."

Třetí studie: Potvrzení objevu na myších a lidských buňkách


Důsledky:
Výzkumníci si nepřejí aby lidé usoudili, že tyto objevy předpokládají, že vysoce slaná dieta sama o sobě způsobuje autoimunitní nemoci.

V jejich studiích ve kterých museli zavést autoimunitní nemoc, tak sůl hrála přídavnou roli. Tam také existuje několik dalších faktorů jak Kurchroo vysvětluje.

"Ovšem že to není jen sůl. Máme tuto genetickou architekturu - geny které byly spojeny s rozičnými formami autoimunitních nemocí a predispozici lidí k vyvinutí autoimunitních nemocí. Ale také podezřívané faktory životního prostředí jako je infekce, kouření a málo sluníčka a vitamínu D mohou hrát roli."

"Sůl by mohla být jednou z věcí na tomto seznamu predispozičních faktorů životního prostředí která může podporovat rozvinutí autoimunity", říká Kuchroo.

Regevová také říká, že je příliš brzy říkat lidem, že by neměli jíst sůl protože to vede k autoimunitě.

"Zajímáme se dále o zajímavou hypotézou - spojení mezi solí a autoimunitou - které musí být otestována pečlivými epidemiologickými studiemi u lidí", dále vysvětluje.

Hfler dodává, "Jako lékař jsem velmi opatrný."

Říká, že lidé by beztak měli být na dietě s nízkým obsahem soli díky všeobecným zdravotním důvodům.

Výzkumníci nyní plánují aplikovat nový model a stavět na těchto výsledcích pro identidikaci a využití v potenciálních cílech léků.



http://www.medicalnewstoday.com/articles/257319.php

"možná i tuto zprávu můžete číst díky tomu že fórum není censurováno lékaři - aby to nikdo náhodou nezkoušel, když to není ověřeno velkou studií."
Uživatelský avatar
Franta
 
Příspěvky: 2423
Registrován: 14 úno 2013 09:47
Bydliště: Jižní čechy



Zpět na Přírodní léky, substance a běžně dostupné doplňky stravy - výzkum, zjištění, objevy ; vitamíny a alternativní medicína

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník