Stránka 11

Nová studie spojuje bílkovinu ATIs v pšenici se záněty

PříspěvekNapsal: 18 říj 2016 03:39
od Franta
(Vídeň 17.řijna 2016) Vědci objevili, že bílkovina která se nachází v pšenici spíná záněty chronických onemocnění, tak jako je roztroušená skleróza, astma, RA a také přispívá k vyvinutí ne-celiakové citlivosti na lepek.

Narozdíl od minulých studií, které se běžně zaměřovaly na lepek a jeho dopady na zdraví, se tato studie zaměřila na jinou skupinu bílkovin které se nacházejí v pšenici nazvanou amylase-trypsin inhibitory (ATIs). Studie ukazuje, že pojídání ATIs může vést k vývoji zánětů v tkáni mimo střeva, včetně lymfatických uzlů, ledvin, slezině a mozku. Důkazy naznačují, že ATIs může zhoršovat symptomy RA, eresky, astmatu, lupénky a nealkoholickou nemoc tučných jater a stejně tak zánětlivou střevní nemoc.

ATIs netvoří více než 4% bílkovin v pšenici, ale může spustit silné imunitní reakce ve střevě které se mohou šířit jinými tkáněmi v těle.
...

https://www.eurekalert.org/pub_releases ... 101016.php
http://www.medicalnewstoday.com/articles/313514.php
https://www.sott.net/article/331389-New ... conditions