Mohou průmyslově zpracované potraviny zvýšit riziko autoimunitních nemocí
Nejméně 7 potravinových aditiv může oslabit obranu střev před toxíny.
Prof. Lerner a Dr. Matthias si všimli že je v posledních letech na vzestupu výskyt autoimunitních nemocí a spotřeba průmyslově zpracovaných potravin. V této studii si dali za cíl určit zdali tam existuje spojení.
Konkrétně se výzkumníci podívali na některá aditiva v průmyslově zpracovaných jídlech (která jsou použita ke zlepšení chuti, struktury a doby expirace) ovlivňují střeva a vývoj autoimunitních nemocí.
Tým vysvětluje, že mnoho autoimunitních nemocí je spuštěno dysfunkcí "těsných spojů" ve střevě, které jsou těsněním mezi buňkami epitelu, které chrání sliznici - kterou je potažen trávicí trakt (střeva) která pomáh aby se potraviny dostaly skrz.
Normálně fungující těsné spoje pomáhají chránit imunitní systém před bakteriemi a před jinými cizími organismy, ale poškození těchto těsných spojů může vést k tomu co je nazýváno "propustné(netěsné) střevo" - ve kterém mohou toxiny vstoupit do krevního oběhu, což potenciálně vede k vyvinutí autoimunitních nemocí.
Ve studii zmíněné v článku výzkumníci identifikovali nejméně 7 běžných potravinových aditiv
- glukóza
- gluten
- sodík
- rozpouštědla tuků
- organické kyseliny
- nanometrické částice
- mikrobiální transglutaminase (enzym používaný jako potravinová bílkovina "glue")
Na základě těchto objevů tito výzkumníci naznačují, že průmyslově zpracované potraviny mohou zvyšovat riziko autoimunitních nemocí.
....
http://www.medicalnewstoday.com/articles/304645.php