Vysoký příjem rostlinných mastných kyselin snižuje riziko RS

Ověřené i ne úplně ověřené přírodní či běžné substance, které by mohly pomáhat, ale i škodit. Také alternativní medicína, různé diety, strava. Ověřené i ne zcela ověřené alternativní teorie.

Vysoký příjem rostlinných mastných kyselin snižuje riziko RS

Příspěvekod Franta » 15 říj 2015 11:41

ECTRIMS - Vysoký příjem rostlinných mastných kyselin může snižovat riziko RS

Výzkumníci zjistili, že jedinci kteří jedli většinu potravin obsahující rostlinné polynasycené mastné kyseliny měli nejnižší roziko RS.
Nicméně nenašli spojení mezi stravou obsahující vysoké množství mastných kyselin z ryb a rizikem RS.

Bylo to něco jako překvapení, když PUFA(polynasycené mastné kyseliny) z roslin ale ne z ryb měly souvislost s RS, řekl vedoucí výzkumník Kjetil Bjørnevik, MD (PhD student) z University of Bergen, Norsko.

"Poslední polovinu století bylo hodně zájmu o PUFA, ale zájem se zaměřil hlavně na PUFA z ryb. Zde v naší studii jsme takové spojení z PUFA z ryb a RS nepozorovali.

PUFA jsou mastné kyseliny které obsahují více než jednu dvojitou vazbu na své struktuře. Má se za to že mají imunomodulační, protizánětlivé a antioxidační vlastnosti.

Příjem mastných kyselin z potravy byla oblast výzkumného zájmu v RS několik desetiletí. V padesátých letech naznačili některé studie že lidé s vyšším příjmem ryb měli nižší riziko RS.
Nedávná studie ukázala nepřímou úměru mezi RS a všeobecně PUFA omega-3, především z rybích mastných kyselin.

"Tato rybí hypotéza zde byla delší čas, ale nyní sledujeme nové hypotézy, například horké téma je, že si někteří lidé myslí, že nižší riziko RS je kvůli přijmu vitamínu D." řekl Dr Bjørnevik.

A nyní jinou novou oblastí zájmu by mohly být rostliny bohaté na PUFA.

Pro tuto studii výzkumníci použili velké databáze z Nurses Health Study (NHS; 1984-2004) a NHS 2 (1991–2009).
A prospektivně prozkoumali 177209 žen kteří neměly na začátku RS, začínajícího 1984 pro NHS účastníky a 1991 pro NHS 2 účastníky.


Za použití schváleného dotazníku s otázkami typu "jak často jíte..." se výzkumníci dotazovali všech účastníků studie na všechny jejich stravovací návyky každé 4 roky.
Ohledně tuku, se zaměřili na příjem veškerého tuku, nasycených mastných kyselin, mononasycených mastných kyselin a rovněž na PUFA. Během sledování 479 pacientům byla diagnostikována ereska.

Relativní riziko eresky bylo nejnižší pro ty s vysokým příjmem PUFA ... 0,66
Bylo to po přizpůsobení k věku, etniku, BMI v 18 letech, dle let kouření, přijmu vitamínu D a energetickému výdeji.


Kyselina linolenová HR=0,64
Kyselina linoleová HR=0,76

"Vidíme že ti lidí kteří získávali PUFA z rostlinné stravy, například z rostlinných olejů, tak měli menší riziko" řekl Bjørnevik. "To je překvapující protože to není nic co bychom pozorovali někdy před tím."

Mimo oleje z vlašských ořechů a canolového oleje jsou potraviny bohaté na rosliné PUFA lněné semínka a lňený olej, řekl Bjørnevik. PUFA se nenachází ve vyším množství v olivovém oleji, který obsahuje jiný typ mastných kyselin.

Narozdíl od přesvědčení některých skupin lidí nebyla významná asociace mezi vysokým příjmem rybích PUFA a nižším rizikem RS. Vyčíslený účinek kyselin docosahexaenoic a eicosapentaenoic byl bízko 1, což naznačuje že není žádné spojení s rizikem RSky.

Zdůrazňujeme že proétože to je první studie tak se musí interpretovat s opatrností a je potřeba aby byla zopakovaná.

nezkrácený článek:
http://www.medscape.com/viewarticle/852 ... cle/852630
Uživatelský avatar
Franta
 
Příspěvky: 2423
Registrován: 14 úno 2013 09:47
Bydliště: Jižní čechy

Zpět na Přírodní léky, substance a běžně dostupné doplňky stravy - výzkum, zjištění, objevy ; vitamíny a alternativní medicína

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků

cron