Stránka 11

Pozitivní dopad středomořské stravy

PříspěvekNapsal: 18 čer 2015 08:46
od Franta
Několik studií udává že středomořská strava zpomaluje pokles kognitivních funkcí a snižuje riziko neurodegenerativních onemocnění. Zatímco většina výzkumu byla vedena v zemí ve středomoří, tak středozemní strava u jiné populace poskytla podobné výsledky.

Studie s 2000 obyvateli New Yorku, kteří jedli středomořskou stravu, hlásí nižší riziko Alzehemerovi nemoci a jiná studie s 1410 starých francouzských občanů objevila pomalejší úbytek kognitivních funkcí s vyšším dodržováním středomořské stravy.

Zatímco jsou vyšší příjmy cereálií, zeleniny, luštěnin, ovoce a olivového oleje, které převážně tvoří středomořskou stravu, považované za přínosné, tak poslední studie objevila, že dlouhodobější středomořská strava s extra olivovým panenským olejem nebo oříšky měla pozitivní dopad na kognitivní funkce na starší španělské populaci. Fenolové látky přítomné v extra panenském oleji a oříškách jsou možná složky zodpovědné za tyto pozitivní účinky na kognitivní funkce dle výzkumníků z této studie.

Ve článku publikovaném v březnu 2015 v časopise Molecules výzkumníci konkrétně zhodnotili literaturu která vysvětluje jak fenoly přítomné v extra panenském olivovém oleji zabraňují neurodegenerativním nemocem.

Dle tohoto článku olivový olej obsahující 230 chemických látek ze kterých jsou karoteny a fenolové látky hlavními antioxidanty. Hydroxytyrosol je z fenolů klíčovou fenolovou látkou přítomnou hlavně v olivách a olivových produktech které jsou díky tomu hlavním zdrojem hydroxytyrosolu ve středomořské stravě.


celý článek zde:
http://www.ms-uk.org/dietresearch
‘Positive impact’ of Mediterranean diet
(16/06/15)