Nová studie ukazuje, že ti kteří pijí větší množství alkoholu měli nižší rychlost invalidity dle EDSS a MSSS.
Pití piva také pozitivně ovlivnilo invaliditu EDSS; nicméně pití vína nemělo spojení se skórem EDSS, dle Camilio Diaz-Cruz, MD .....¨
Camilio a kolegové měřili spotřebu alkoholu/vína podáváním týdně 908 pacientům přihlášeným do studie CLIMB. .....
Ve studii bylo 56 abstinentů, 98 pijáků tvrdého alkoholu, 249 pivařů, 283 těch co preferovali červené víno a 222 těch co preferovali bílé víno. Medián pití alkoholu byl 1,1 porce(pití?) za týden.
Ti, kteří měli vyšší příjem alkoholu měli významně nižší EDSS a MSSS.
Ti co pili červené nebo bílé víno neměli významnou negativní asociaci s EDSS i MSSS, a nebyla významná asociace mezi pitím alkoholu nebo vína a četností relapsů za poslední rok, změně v EDSS nebo MSSS za jeden rok, aktuálním SDMT skóre a změně v SDMT za poslední rok. Pozoruhodné bylo, že pijáci piva tíhly k menšímu EDSS, nicméně vztah byl slabý v porovnání s těmi co pili tvrdý alkohol.
Ačkoliv jsou potřeba další analýzy k lepšímu pochopení možných vztahů příčinného působení a mechanismů které za tím leží, tak tyto objevy nahrávají několika předešlým nepotvrzeným studiím, které naznačují, že alkohol může být neuroochranný v riziku roztroušené sklerózy.
Alcohol consumption linked to lower MS disability
(24/4/15)
http://www.ms-uk.org/environmentalfactors