Nachází se ve v čemkoliv od cereálií k sušenému ovoci a oříškům přes luštěniny, ve vínu, v tvrdém sýru a v určitých typech kokosového oleje - mykotoxiny - je těžké se jim vyhnout.
Tyto metabolity plísní, které jsou spojovány s různými nemocemi, mohou způsobit poškození zdraví těla i mysli.
Mytotoxiny jsou překvapivě odolné a mohou zůstávat relativně nepoškozené po zmražení nebo vaření.
Plodiny vypěstované v tropických oblastech jsou výjimečně náchylné ke kontaminaci díky vysoké vlhkosti a změn počasí. Jeden z nejznámějších mykotoxinů a nejničivější je aflatoxin - což je karcidogenní forma, která se mimo jiné nachází v arašídech. Konkrétně aflatoxin utočí na játra a je zapletený do rakoviny jater i dělohy.
John A. Tafel, M.D.vypracoval následující seznam vysoce rizikových potravin, které mohou obsahovat mykotoxiny.
1. Alkoholické nápoje
2. Kukuřice
3. Pšenice
4. Ječmen
5. Cukr
6. čírok(?sirup)
7. arašídy
8. žito
9. lněné semínko
Dr. Tafel napsal, "Jedna potravina, která na seznamu není zmíněná je kokosový olej. Chci zdůraznit, že zatímco je kokosový olej neuvěřitelně bohatý co se týká výživy a chuti, tak mnoho kokosových olejů obsahuje mykotoxiny. To je proto že se běžně dělá z copras? nebo ze sušených kokosových ořechů, které jsou často kontaminovány mykotoxiny. Takže aby jste se plně radovali z přínosu kokosového oleje, tak si musíte být jistí, že jste našli firmu, která vyrábí kokosový olej pouze z čerstvých kokosových ořechů."
Mléčné výrobky a maso (ze zvířat krmených kontaminovaným zrnem), melasa, sušené ovoce, javorový sirup a rýže mohou být také problematické.
Jak se tomu vyvarovat
Naneštěstí je téměř nemožné se dostat z kontaktu mykotoxinů......
Prvním krokem je vyvarovat se jak je jen možné potravinám, které mohou být vysoce kontaminovány, tak jak je zmíněno výše.
Je důležité péct si sám doma a mlít si svou vlastní mouku (moje poznámka, tady se už musím smát..... ) pro zajištění čerstvosti a kvality. Pečené potraviny prodávané v obalu (včetně chleba) jsou notoricky známé útočiště mykotoxinů. Smutné je, že je jedno jestli jsou předpřipravené produkty organické, naklíčené nebo fermentované - všechny obsahují plísňové metabolity
Ořechy jsou také problematické, konkrétně mandle a Brazilské ořechy. Vymývání oříšků pomůže s odstraněním povrchových toxinů. Dále namáčení oříšků s 1/4 čajové lžičky prášku vitamínu C na pintu oříšků (cca půl litru) na 5 minut pomůže mykotoxiny zničit. Okapat a jemně sušit v troubě na 300F (=150C). Malé množství vitamínu C může být přidáno do vroucí vody se zrnem a také s těstem. Stejně tako pro med a javorový sirup (1/4lžičky na 0,5litru)
A studie z časopisu Cancer Letters objevila, že extrakty kurkumy, česneku a ločidla "zabránily produkci aflatoxinu (více než 90%) v koncentracích 5-10 mg/ml. A navíc kurkuma a kurkumin zvrátily aflatoxinem navozené poškození jater.
http://www.naturalnews.com/045098_mycot ... ancer.html