Stránka 11

Protilátka proti α-gliadin 33-mer peptide - klíčový faktor?

PříspěvekNapsal: 26 bře 2015 23:42
od Franta
Protilátka proti α-gliadin 33-mer peptide: Je to klíčový faktor pro spuštění vývoje roztroušené sklerózy během citlivosti na lepek?

Lepek je nejužívanější potravina která spouští vývoj mnoha autoimunitních a neurologických nemocí. Může se nacházet v pšenici (která je hlavním zdrojem), ve špaldě, ječmenu, žitě a sladu.
Po požití potravin obsahující lepek štěpí střevní mikroflóra lepek na nerozpustný gluterin a rozpustný gliadin který se dělí na tři hlavní typy α, λ, a ω. Protigenické vlastnosti glutenu jsou velmi připisovány imunodominantnímu 33-aminokyslinovému peptidu α-gliadinu. Tato protigenicita může být díky faktu, že gluten a gliadin který se dnes používá není ten samý jako ten který se používal před posledními desetiletími. Opravdu, mimo genetické úpravy, gluten také prošel během let pozoruhodnou hybridizací a deaminací. Ačkoliv jsou tyto procedury hojně používané ke zlepšení výtěžnosti a k tomu aby bylo jeho užití snažší, tak to mohlo navodit biochemické a související změny ve struktuře lepku/gliadinu které mohou mít u lidí za následek citlivost na lepek.

Citlivost na lepek (také nesnášenlivost lepku) je celé spektrum nemocí včetně Celiakie a střevního zánětlivého syndromu ve kterých příjem lepku u geneticky citlivých jedinců (nosících genotypy DR4, DQ8 and/or DR3, DQ2) způsobuje různé histopatologické projevy, tak jako intraepithelial lymphocytosis, lamina properia inflammation a vilous atrophy. Citlivost na lepek je často považována jako Th1 a Th2-zprostředkovaná nemoc a IgG nebo IgA antigliadinové protilátky (AGA) se nacházejí přibližně u 40-50% pacientů.
.....
.....

Příjem lepku u geneticky citlivých lidí (jedinci kteří nosí rizikové allely pro Celiakii a roztroušenou sklerózu) může vést k výrobě protilátek (isotypů IgG a IgA) zejména proti deaminovanému imunodominantnímu 33-aminokyslinovému peptidu α-gliadinu. Dříve bylo ukázáno, že tato protilátka se může vázat na neurální antigeny asialoganglioside, synapsin, a MBP.
.....
.....

Závěr
Tato hypotéza poprvé uvádí α-gliadin jako jeden z mocných dietních alergenů, který může být zapojen do patogeneze roztroušené sklerózy. ...

Jo článek je docela dlouhý a odborný a mě se chce už spát - tak odborník ať si přečte celou tu hypotézu v angličtině zde:
http://www.sciencedirect.com/science/ar ... 9415000063

Re: Protilátka proti α-gliadin 33-mer peptide - klíčový fakt

PříspěvekNapsal: 27 bře 2015 08:42
od Franta
tahle hypotéza má něco do sebe.
dává do souvislosti střevní mikroflóru - která lepek štěpí
a také deaminací vzniká kyselina močová, která je u RS přítomna ve větším množství.
Pokusím se přeložit alespoň to schéma jak to funguje do češtiny.

Re: Protilátka proti α-gliadin 33-mer peptide - klíčový fakt

PříspěvekNapsal: 27 bře 2015 10:29
od Franta
Obrázek

Re: Protilátka proti α-gliadin 33-mer peptide - klíčový fakt

PříspěvekNapsal: 27 bře 2015 12:04
od vychodocech
Pěkný článek Franto.

Re: Protilátka proti α-gliadin 33-mer peptide - klíčový fakt

PříspěvekNapsal: 28 bře 2015 21:24
od Petr75
Lepek mám na seznamu podezřelých hodně vysoko. Je s ním však jeden zásadní problém: je tady skoro všude.

http://www.naturalnews.com/049023_glute ... rders.html Cz http://translate.google.cz/translate?hl ... rev=search


Franto dobrá práce.

Re: Protilátka proti α-gliadin 33-mer peptide - klíčový fakt

PříspěvekNapsal: 28 bře 2015 23:55
od vychodocech
Nedávno jsem četl jeden článek a naprosto s ním souhlasím. Jde o to, že problémem není samotný lepek v běžné pestré stravě, ale problémem je to, že ho jíme moc, zkrátka jsme jím předávkovaní. Dnešní mouka se liší od té co znali naši pradědové, při výrobě dnešní mouky se oddělují klíčky a slupky a zůstává jen endosperm ve kterém je hodně lepku.
článek si můžete přečíst zde: http://zena.centrum.cz/moda-a-krasa/pec ... ?id=806742